Van wie is het internet? van ons!

Deze titel slaat niet op het conflict rond ICANN, maar op een trend die ik waarneem en waar ik een goed gevoel bij heb. De belofte die rondzoemde toen het internet net populair begon te worden was dat iedereen zijn eigen bijdrage kon leveren. In het begin was dat ook zo, toen het internet nog voornamelijk bevolkt werd door enthousiaste hobbyisten en onderzoekers. Toch is het web eind jaren negentig langzamerhand steeds meer in een andere richting gegaan. Grote bedrijven roken geld, media conglomeraten doken op ‘het nieuwe massa medium’.

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom internet gebruikers op dat moment niet massaal eigen websites gingen bouwen. De techniek was op dat moment misschien niet moeilijker dan nu, maar er zijn nu hele goede tools die het makkelijk maken om een eigen site te beginnen. Webloggen, ook wel bloggen, via sites zoals Blogger.com is daar een goed voorbeeld van. Services zoals MSN Spaces en Hyves maken het voor iedere tiener mogelijk een eigen webaanwezigheid te bouwen.
Daarnaast was er eind jaren negentig nog een barriere: de breedbandaansluiting met flatfee internet was nog een zeldzaamheid. Mensen moesten dus wel een erg sterke reden hebben wilden ze iets online gaan zetten.
Ook een niet te onderschatten verandering is dat er toen nog vrijwel geen digitale camera’s waren. Nu is het al bijna zover dat op iedere telefoon een redelijke digitale camera zit.

Adam Curry heeft ook een serieuze bijdrage geleverd aan de democratisering van het internet: hij vond het podcasten uit. Dit werd door Apple al snel opgepikt en geïntegreerd in iTunes en de iPod waardoor dit fenomeen een grote vlucht heeft genomen. Waat het op neerkomt is dat iedereen een eigen “radio” uitzending kan maken op het internet. Kost niets, is erg leuk om te doen.

Door deze veranderingen lijkt er langzamerhand een omslag te komen. Steeds meer content komt niet van oudere grote bedrijven maar van gewone mensen en enthousiastelingen.
Nog wat aardige voorbeelden:

  • Wikipedia – Online encyclopedie die door vrijwilligers word onderhouden
  • EPNweb – open, gratis educatieve podcasts
  • Kijk ook eens in iTunes naar de lijst met Podcasts

Het zou toch aardig zijn als het internet niet net als TV en Radio steeds meer vervalt tot een hulpstuk voor commercie maar een stukje vrijplaats blijft waar mensen onderling informatie uitwisselen.

PS. De rol van Google zou ik eigenlijk ook moeten noemen: Google maakt al deze individuen en hun informatie vindbaar, een rol waarvan we het belang ook niet moeten onderschatten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *