Hahei-Maketu, bij de Maori Uncle Boy

`s Ochtends een lekkere wandeling langs de kust gedaan, naar de Cathedral Cove, zo’n 1.5 uur officieel, 45 minuten wandelen in de praktijk. En wat een fantastisch mooie plek weer: Ik heb er gezwomen tussen een school met visjes en het water was zo helder dat je niet eens zonderduidelijke gele vlek erin kan pissen..kom dar maar eens om in nederland. Na deze ochtend activiteit hebben we een flink eind gereden, lang oa de twin kaori’s en een flinke drankwinkel waar ik een glaasje heb gekocht voor bij onze fles butterscotch Rond 5 uur kwamen we aan bij het huis/boerderij van uncle Boy, een vriendelijke 64 jarige maori die wat probeert bij te verdienen d.m.v. een hostel, en hij probeert ons ook wat bij te brengen over de Maori cultuur. Dit begint al met de begroteing, de “ Hungi”, het 2keer tegen elkaar drukken van de neus wat het delen van adem symboliseerd, en daarmee een band van vriendschap. Het vervolg is een rondleiding door Maketu. Op deze plek is volgens de Maori legendes ooit een van de Waka’s geland (Een waka is een grote kano) van de eerste voorouders van de Maori’s. Daarnaast bezichtigen we een oorlogsmonument en enkele maori huizen. Hoogtepunt was wel een bezoek aan de Marae, de traditionele ontmoetingsplek van de Maori’s. Uncle Boy legt uit hoede rituelen van de Marae zijn, erg cool. De vrouwen hebben een zeer belangrijke functie, ze nodigen de gasten die wachten bij de ingang van het terrrein uit om de Marae te betreden door een soort van gezangen…Het is in ieder geval leuk om dit door een echte maori verteld te krijgen.

Die avond eten we bij Uncle boy thuis een traditionele Hangi, een Maori gerecht bestaand uit zoete aardappels, vis, rund en varkensvlees, mosselen, “filling“ (nee, je wil het niet weten) pompoen en een toetje naar keuze…Ik heb de vis etc maar geskipped maar toch lekekr gegeten al met al.
’s Avonds komen er nog 2 Maori’s uit het dorp om ons te vertellen over de traditionele kleding, wapens, kunst en de geschiedenis van hun volk. Ik ga het hier maar niet allemaal herhalen, dat soort informatie is vast ook via het internet te vinden. De Maori’s sluite nhet verhaal af met een lied, en in ruil voor hun verhaal wilden ze van alle gasten iets horen over zichzelf, hun cultuur en dat ook afsluiten met een lied. Wij nederlanders (6stuks) hebben de rest “van voor naar achter van links naar rechts “ geleerd…Lol..

Op de foto`s 6 t/m 10 van rol 5 kan je De Marae, Uncle Boy en Maketu bekijken

Dit wil ik jullie niet onthoudden:

Let op de tekst!! En het handschrift geeft meteen een aardig beeld van waarom het overtypen wat lang duurt, het ontcijferen is een vak apart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *